Het trimmen bij katten is niet bij iedereen bekend. Men weet soms niet wat het inhoud en wat voor verlichting het kan geven voor de kat maar ook voor u als katteneigenaar.


Een kat kan het toch prima zelf?

Dat wordt vaak gedacht want katten besteden veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Maar daarbij krijgen ze ook vaak last van haarballen, omdat ze de losse haren allemaal inslikken. Daarom is wat extra hulp absoluut nodig. Katten kunnen immers niet alleen door zichzelf te wassen de vacht bijhouden. Klitten bij een kat ontstaan door losse haren die in de vacht zitten. Deze losse haren rollen en draaien in elkaar als ze er niet uitgekamd worden, waardoor er een klit ontstaat. Als deze klitten in de vacht blijven zitten, gaan deze aan elkaar kleven en zo ontstaat er vilt. De losse haren die onder de dekharen in een vacht zitten noemen we de onderwol.

De ondervacht bij katten kan soms zo erg snel klitten en als deze niet op tijd verwijderd worden kan dit zelfs vilt worden. Dit is zo pijnlijk voor een kat dat ze steeds minder beweegt en minder geaaid wil worden. De kat moet worden geschoren wanneer de vacht vervilt is. Een vervilte vacht is pijnlijk voor de kat en geeft veel ongenoegen. Zelfs lopen is dan voor de kat al pijnlijk. Heeft u uw kat een tijd lang niet geborsteld en lijkt het alsof de klitten met de dag erger worden en is het voor u en uw kat niet meer te doen om alle klitten eruit te borstelen? Wacht dan niet te lang. De enige oplossing is in dit geval de kat helemaal scheren. Dit is natuurlijk niet mooi, maar wel een diervriendelijke en pijnloze oplossing.

Een kat met vervilte vacht

Een geschoren kat voelt zich meestal meteen een stuk beter en is blij dat hij/ zij van de klitten verlost is. De vacht zal al snel weer aangroeien, het is belangrijk dat u de kat al meteen laat wennen aan een wekelijkse borstelbeurt.(Kam en borstel de kop en staart regelmatig, ook al is het de eerste weken dan nog niet nodig. Zo zal de kat het kammen prettig gaan vinden, dit omdat er nog geen vervelende klitten uit de vacht gehaald hoeven te worden. Zodra de vacht weer wat langer begint te worden, kamt u de vacht minstens 2 x per week goed door, zo voorkomt u klitten.


Wanneer mag je een kat trimmen?

Een kat kan het gehele jaar door getrimd worden. De vacht van een kat zorgt voor isolatie en voor verkoeling, dus zowel in de winter als in de zomer heeft het zijn functie. Maar haarballen & klitten zijn erg vervelend en ook zelfs pijnlijk voor een kat. Daarom is het het beste als zijn vacht het gehele jaar door goed verzorgd is. In de praktijk komt dat meestal neer op gemiddeld 3 bezoeken aan de trimsalon per jaar. Maar bij sommige katten is er meer verzorging nodig en is een bezoek om de 2 á 3 maanden nodig.


Wat gebeurt er bij het trimmen?

Voor de behandeling altijd gestart met een klein onderzoek van uw kat: Waar zitten de klitten? En wat voor behandeling is er nodig? Naar aanleiding daarvan wordt de behandeling bepaald, waarbij het welzijn van de kat voorop staat.

Er wordt gestart met het knippen van de nageltjes. Vervolgens wordt er gekamd, ontklit en ontwolt. Als uw kat teveel klitten heeft of de vachtverzorging is voor u teveel, dan wordt de kat geschoren. Soms is het voldoende om alleen de buikzijde te doen en tussen de achterpootjes (liezen). Op het moment dat de kat geheel geschoren wordt, dan behoudt de kat wel een kraag, zijn pootjes en zijn staart. Na nogmaals doorgekamd te zijn, worden de oren, ogen en achterkant (anus) schoon gemaakt en is de kat helemaal klaar om weer naar huis te gaan. 

  • Katten worden bij Trimsalon Silvia altijd zonder narcose behandeld
  • Katten worden op een aparte dag van de honden getrimd. Dit betreft op woensdagochtend.
Tijdens een behandeling met kater Sjoerd. Ras: Ragdoll

Tarieven per 1 januari 2020

  • Borstel, Kammen , Ontwollen en/of Scheren (geheel of gedeeltelijk),  inclusief nagels knippen € 60,00
  • Wassen en drogen is alleen optioneel bij een trimbeurt voor een meerprijs bij te boeken voor € 25,00 (mits de kat dit toelaat en het niet teveel stress geeft)
  • Heeft uw kat last van vlooien dan wordt deze, zover als mogelijk, vlovrij gemaakt en kost 15 euro extra op de behandeling.

Bovengenoemde prijzen zijn vanaf prijzen.Bij extra werkzaamheden [bijv. extreme geklitte en/of vervilting van de vacht] wordt er extra tijd besteed en wordt deze extra tijd in de totale prijs doorberekend. De meerprijs hiervoor bedraagt € 20,00 per ½ uur.