Konijnen

Konijnen zijn van harte welkom voor het knippen van nagels maar ook voor een vakkundige vachtverzorging. Wilt u uw konijn laten trimmen? Dan bent u bij Trimsalon Silvia aan het juiste adres. U kunt bij mij terecht voor:

 • -Langharige konijnen die geknipt of geschoren moeten worden
 • -Konijnen die moeilijk door de verharing komen
 • -Konijnen die last hebben van een geklitte of vervilte vacht
 • -Of als u zelf door uw drukke leven wat minder tijd heeft om de vachtverzorging bij te houden

In de trimsalon worden alle konijnenvachten behandeld. Voornamelijk voor langharige konijnen is dit van zeer belang. Langharige konijnen, zoals de Angora, de Teddy Widder of Teddy Dwerg hebben erg veel vachtverzorging nodig. Vaak is het lastig om deze lange vachten zelf helemaal goed bij te houden.  Het goed verzorgen van deze langharige konijnen is heel intensief voor een eigenaar. Een konijn heeft een huid die nog dunner is dan die van een kat en hier moet heel zorgvuldig mee om worden gegaan om beschadiging te voorkomen. Er zijn verschillende technieken toepasbaar bij konijnen. In overleg met u wordt er beslist welke het beste voor uw konijn is.


Plukken

Vooral Teddy Widder of Teddy dwerg konijnen kunnen worden geplukt (Angora konijnen worden altijd geknipt). De dode haren worden handmatig d.m.v. plukken verwijderd. Dit wordt zorgvuldig gedaan door alleen de dode haren bij de puntjes te pakken en in een plukkende beweging te verwijderen.

Knippen

Langharige konijnen die goed in hun vacht zitten kunnen worden geknipt op een gewenste lengte. De vacht mag hiervoor niet in de klit zitten! De vacht dient ongeveer 4 tot 6x per jaar geknipt te worden om klitten te voorkomen. Een angorakonijn dient zeker minimaal elke drie maanden geknipt of geschoren te worden. Na ongeveer drie maanden, als de vacht zo’n zes centimeter lang is, gaat de wol klitten en vervolgens vervilten. Alleen dagelijks borstelen vertraagt dit proces. Door de onderwol te verwijderen ontstaan er minder snel klitten. De eigenaar hoeft daardoor ook minder onderhoud te plegen aan de vacht. Daarom is het gewenst de vacht in te korten. Dit kan door het konijn te scheren en/of te knippen. Als het konijn erg in de klit zit of als zijn vacht vervilt is, is scheren vaak de enige mogelijkheid. Probleemgebieden als de hals, de liezen en net boven de staart worden zo kort mogelijk geknipt dat uw konijn zich vrij en gemakkelijk kan bewegen en zichzelf goed schoon kan houden. Geen overbodige luxe, vooral in de zomer wanneer de vliegen hun eitjes in de vacht zouden kunnen leggen. Hierdoor kan Myiasis (Madenziekte) ontstaan.

Scheren

Net als bij honden en katten kan de vacht van een konijn gaan vervilten. De enige oplossing is dan ook het konijn te scheren. Konijnen hebben een heel teer en gevoelig huidje, klitten wegknippen is erg gevaarlijk! En met het uitkammen van klitten kun je de huid beschadigen. Scheren is het meest veilig, pijnloos en minst stressvol. Wanneer konijnen erg vervilt zijn,  is het lastig om de huid van de vacht te onderscheiden. Op sommige plekken is het zeer lastig klitten en vilt te verwijderen zonder de huid te beschadigen,  zoals bijvoorbeeld bij het staartje. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om beschadigingen, veroorzaakt door de tondeuse, te voorkomen. Indien een konijn ernstig vervilt is, kan hier geen garantie op geven worden!

Bij scheren wordt de vacht tussen 1 – 3 mm kort geschoren. In de winter worden de konijnen alleen zo kort geschoren indien ze ernstig vervilt zijn. In de zomer is het heerlijk voor de konijnen om hun dikke wollen jas uit te doen, dit voorkomt oververhitting. 


Om te voorkomen dat de vacht gaat vervilten is het belangrijk dat u thuis het langharige konijn regelmatig (minimaal 2 keer per week) goed door kamt en of borstelt. Het is verstandig om ook minimaal 2 keer per jaar met uw langharige konijn naar de trimsalon te gaan voor een onderhoudsbeurt, de vacht kan ook een stuk ingekort en uitgedund/geplukt worden zodat het voor u weer een stuk makkelijker is de vacht zelf bij te houden.

-Bij ernstige vervilting van de vacht bestaat er een extra risico dat de huid beschadigt bij het scheren (of soms al beschadigd is), wacht daarom niet te lang. Bij ernstig vervilte vachten reken ik een meerprijs voor de extra tijd die ik nodig heb

-Als u bij ons komt en uw konijn heeft een maatje, dan geef ik u het advies om deze ook mee te nemen. Dat kan voor het te behandelen konijn fijn zijn in verband met stress.

-Doe wat extra hooi in het transportmandje zodat uw konijn lekker kan knabbelen op de terugweg.  


Myiasis (Madenziekte)

In de zomermaanden leggen de blauwgroene vlieg eitjes in de vacht van konijnen. Ze doen dit vooral bij konijnen waar ontlasting rond de staart en de anus plakt. Daarnaast hebben konijnen met urinebrand of andere verwondingen ook een grotere kans. Maar zelfs als je konijn hier geen last van heeft,  is het belangrijk om toch op te letten, want ondanks dat de kans een stuk kleiner is,  kunnen in de vacht van gezonde en schone konijnen ook altijd eitjes worden gelegd.

Uit de eitjes komen maden die zich voeden met de ontlasting en de huid. Als je ziet dat je konijn last heeft van Myiasis ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts (ook als je de Anti-Myiasis spray van Beaphar erop sprayt). De maden moeten zo snel mogelijk worden verwijderd en de wonden ontsmet en verzorgd. Snel ingrijpen is cruciaal, want myiasis bij het konijn kan al binnen 24 tot 48 uur fataal zijn!

Maden bij het konijn leidt toch ernstige wonden

Heeft je konijn diarree, wondjes of al maden? Neem dan gelijk contact op met je dierenarts!


Gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij konijnen komen zeer veel voor.  Het kan veel last veroorzaken en vaak komen we er pas achter als het konijn reeds klachten vertoont. Een konijn heeft 4 snijtanden en ook nog 4 rijen met kiezen. Konijnen kunnen verschillende symptomen hebben als ze haken krijgen aan de kiezen of olifantstanden (doorgroeiende snijtanden). Door problemen aan het gebit gaat een konijn vaak minder eten en stopt soms helemaal met eten. In dit geval moet er snel ingegrepen worden. Een konijn dat niet eet of kan eten is namelijk een spoedgeval! Symptomen kunnen onder andere zijn:

   • Moeite met eten en kauwen: het konijn probeert te eten, want de eetlust is goed. Maar het kauwen lukt niet goed en er vallen stukjes voeding uit de bek. We zien dat er een voorkeur voor zachte voeding ontstaat zoals fruit.
   • Speekselen, waardoor de haren bij de kin nat en plakkerig kunnen worden, soms wordt de kin kaal en rood.
  • Vermageren

Te lange snijtanden worden geslepen. Deze behandeling kan niet in trimsalon uitgevoerd worden! U dient hiervoor naar een dierenarts te gaan.

Olifantstanden


Konijnen en hitte

Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte. Ze hebben onze hulp dan echt nodig! Helaas komt het met warm weer regelmatig voor dat konijnen hieraan overlijden, dus als je twijfelt neem contact op met je dierenarts.

Hierbij wat tips om het voor je konijn zo comfortabel mogelijk te maken:

   • Zorg ervoor dat het konijn de hele dag een schaduwrijk plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken.
   • Plaats een parasol boven het hok en de ren, zorg er wel voor dat deze niet kan wegwaaien door de wind en houd rekening met het draaien van de zon
   • Geef het konijn de mogelijkheid om uit het hok in een ren of in de tuin te gaan liggen, want vooral hokken waar minder wind doorheen waait kunnen erg warm worden
   • Dek de ren of het hok aan de bovenkant af met (vochtige) lakens. Hang het laken niet voor de ingang, want dan blokker je de luchtstroom die voor verkoeling zorgt en als het laken nat is dan neemt de luchtvochtigheid in het hok enorm toe
  • Is het zo warm dat het niet lukt om het konijn buiten goed koel te houden, zet hem dan binnen op het koelste plekje

k3