Konijnen zijn van harte welkom voor een vakkundige vachtverzorging.  Langharige konijnen hebben erg veel vachtverzorging nodig en vaak is het lastig om deze lange vachten zelf helemaal goed bij te houden. Wilt u uw konijn laten trimmen? Dan bent u bij Trimsalon Silvia aan het juiste adres. U kunt bij mij terecht voor:

  • Langharige konijnen die geknipt of geschoren moeten worden
  • Konijnen die moeilijk door de verharing komen
  • Konijnen die last hebben van een geklitte of vervilte vacht
  • Of als u zelf door uw drukke leven wat minder tijd heeft om de vachtverzorging bij te houden

In de trimsalon worden alle konijnenvachten behandeld. Voornamelijk voor langharige konijnen is dit van zeer belang. Langharige konijnen, zoals de Angora, de Teddy Widder of Teddy Dwerg hebben erg veel vachtverzorging nodig. Vaak is het lastig om deze lange vachten zelf helemaal goed bij te houden.  Het goed verzorgen van deze langharige konijnen is zeer intensief voor een eigenaar. Een konijn heeft een huid die nog dunner is dan die van een kat en hier moet heel zorgvuldig mee om worden gegaan om beschadiging te voorkomen. Er zijn verschillende technieken toepasbaar bij konijnen. In overleg met u wordt er beslist welke het beste voor uw konijn is.


Plukken

Vooral Teddy Widder of Teddy dwerg konijnen kunnen worden geplukt (Angora konijnen worden altijd geknipt). De dode haren worden handmatig d.m.v. plukken verwijderd. Dit wordt zorgvuldig gedaan door alleen de dode haren bij de puntjes te pakken en in een plukkende beweging te verwijderen.

Knippen

Langharige konijnen die goed in hun vacht zitten kunnen worden geknipt op een gewenste lengte. De vacht mag hiervoor niet in de klit zitten! De vacht dient ongeveer 4 tot 6x per jaar geknipt te worden om klitten te voorkomen. Een angorakonijn dient zeker minimaal elke drie maanden geknipt te worden. Na ongeveer drie maanden, als de vacht zo’n zes centimeter lang is, gaat de wol klitten en vervolgens vervilten. Alleen dagelijks borstelen vertraagt dit proces. Door de onderwol te verwijderen ontstaan er minder snel klitten. De eigenaar hoeft daardoor ook minder onderhoud te plegen aan de vacht. Daarom is het gewenst de vacht in te korten. Dit kan door het konijn te knippen. Als het konijn erg in de klit zit of als zijn vacht vervilt is, is scheren vaak de enige mogelijkheid. Probleemgebieden als de hals, de liezen en net boven de staart worden zo kort mogelijk gemaakt dat uw konijn zich vrij en gemakkelijk kan bewegen en zichzelf goed schoon kan houden. Geen overbodige luxe, vooral in de zomer wanneer de vliegen hun eitjes in de vacht zouden kunnen leggen. Hierdoor kan Myiasis (Madenziekte) ontstaan.

Scheren

Net als bij honden en katten kan de vacht van een konijn gaan vervilten. De enige oplossing is dan ook het konijn te scheren. Konijnen hebben een heel teer en gevoelig huidje, klitten wegknippen is erg gevaarlijk. En met het uitkammen van klitten kun je de huid beschadigen. Scheren is het meest veilig, pijnloos en minst stressvol. Wanneer konijnen erg vervilt zijn,  is het lastig om de huid van de vacht te onderscheiden. Op sommige plekken is het zeer lastig klitten en vilt te verwijderen zonder de huid te beschadigen,  zoals bijvoorbeeld bij het staartje. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om beschadigingen te voorkomen. Indien een konijn ernstig vervilt is, kan hier geen garantie op geven worden.

Bij scheren wordt de vacht tussen 1 – 3 mm kort geschoren. In de winter worden de konijnen alleen kort geschoren indien ze ernstig vervilt zijn. In de zomer is het heerlijk voor de konijnen om hun dikke wollen jas uit te doen, dit voorkomt oververhitting. 


Om te voorkomen dat de vacht gaat vervilten is het belangrijk dat u thuis het langharige konijn regelmatig (minimaal 2 keer per week) goed door kamt en of borstelt. Het is verstandig om ook minimaal 2 keer per jaar met uw langharige konijn naar de trimsalon te gaan voor onderhoud, de vacht kan ook een stuk ingekort en uitgedund/geplukt worden zodat het voor u weer een stuk makkelijker is de vacht zelf bij te houden.

 

 


Tarief 2023

 • Uitwollen, kammen/borstelen en/of scheren, inclusief nagels knippen € 55,00
 • Alleen nagels knippen €12,50

Bovengenoemde prijs is een vanaf prijs. Bij extra werkzaamheden door klitten in de vacht wordt er meer tijd besteed en wordt deze tijd extra berekend. De meerprijs hiervoor bedraagt € 25,00 per ½ uur. Bij (ernstige) vervilting van de vacht over het lijf, wordt de prijs aangepast naar € 100,00. Let op! Bij vervilting heeft uw konijn na de behandeling goede nazorg nodig

Voorwaarden:

 • Als u bij ons komt en uw konijn heeft een maatje, dan geef ik u het advies om deze ook mee te nemen. Dat kan voor het te behandelen konijn fijn zijn.
 • Doe uw konijn in een transportmandje met een handdoek en wat extra hooi, zodat uw konijn lekker kan knabbelen onderweg.  
 • Het trimmen van uw konijn kan risico’s met zich mee brengen als de vacht (ernstig) vervilt is.  Bij het scheren van een vervilte vacht bestaat er risico dat de huid beschadigt raakt, huidirritatie ontstaat of soms door de vervilting al beschadigd is. Hiervoor kan Trimsalon Silvia niet aansprakelijk worden gesteld. Eventuele voortvloeiende dierenartskosten komen voor uw eigen rekening. 
 • Na een behandeling van een vervilte vacht kan uw konijn zich misschien niet lekker voelen, gaan krabben, met de kop schudden of een andere uiting vertonen van zich niet prettig voelen. U bent zelf verantwoordelijk voor de nazorg.  Een konijn na de behandeling van een vervilte vacht, heeft bij u thuis extra nazorg nodig en dient in een aangename temperatuur in uw omgeving verzorgd te worden want uw konijn is opeens zijn of haar vacht kwijt. 

Afspraak maken? Vul onderstaand contactformulier in: