Vachtbehandeling

Voor bijna iedere hond, ras of rasloos / kortharig of langharig, is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden om ervoor te zorgen dat de vacht in een goede conditie blijft. Door de vacht van je hond op het juiste moment te laten trimmen, voorkom je een hoop narigheid zoals jeuk, vervilting of huidklachten met vaak een dierenartsbezoek tot gevolg.

Wat houd trimmen nu eigenlijk in? Afhankelijk van de vacht van de hond zijn er verschillende technieken: knippen, scheren, uitdunnen, plukken, strippen of ontwollen. Knippen of scheren gebeurt veelal bij rassen zoals een Boomer, Poedel, Shih-Tzu, Maltezers e.d. Deze honden kunnen in elk gewenste lengte in model getrimt worden. Plukken is het verwijderen van de bovenste dode haarlaag zodat de nieuwe vacht weer alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Trimmers verwijderen deze haren met de hand. Rassen die je kunt plukken zijn alle ruwharige honden zoals een Teckel, Jack Russel, Basset Fauve de Bretagne e.d. Ontwollen is een methode waarbij eerst tijdens het wassen de vacht goed gemasseerd wordt zodat het haar goed loskomt. Hierna wordt de hond gedroogd met een waterblazer (een zeer krachtige föhn) die alle losse dode haren eruit blaast. Door de kracht van de waterblazer komt de onderwol goed los en wordt de hond dus van zijn onderwol verlost. Een unieke methode waar het borstelen en kammen niet tegenop kan. Een ideale manier om de hond door de rui heen te helpen voor rassen zoals een Kooikerhondje, Friese Staby, Australian Shepard, langharige Chihuahua e.d.


Een trimbehandeling bestaat uit wassen, drogen, het naar model trimmen volgens ras standaard of naar eigen wens van het baasje,  het plukken van de oren (indien van toepassing) en het knippen van de nagels. Het trimmen van een hond duurt gemiddeld tussen de 2 en 4 uur. Dit hangt af van de vachtsoort, de grootte en het gedrag van de hond. Veel honden vinden het spannend bij de trimmer maar zodra de behandeling start en tussendoor een snoepje en een knuffel krijgen, dan valt het allemaal reuze mee. Veel tijd en rust is belangrijk, dit voorkomt onnodige stress bij uw hond.


Rasspecialisatie voor de Irish Soft Coated Wheaten Terriër. Als eigenaar van een Wheaten Terriër die Internationaal Kampioen is, weet ik als geen ander hoe uw geliefde Wheaten Terriër getrimt moet worden. In overleg bespreken we de mogelijkheden en kunnen kiezen voor tradionioneel rasstandaard of een korter “huismodel”. Dit geheel naar uw wensen.


Ik werk alleen met uw hond. Dit betekent dat bij de trimbehandeling geen eigenaar aanwezig kan zijn. De hond gaat zich teveel focussen op het baasje en wordt hier onrustig van waardoor ik als trimmer niet meer de aandacht van uw hond heb.


  • Zorg ervoor dat uw hond goed is uitgelaten voor de trimbehandeling. De behandeling neemt enige tijd in beslag en dan is het vervelend als uw hond zijn/haar behoefte zolang moet ophouden.
  • Breng uw hond aan de riem en laat deze ook achter bij de trimmer.
  • Breng uw hond niet met een volle maag. Geef 2 uur voor de behandeling geen eten meer.
  • Heeft uw hond een huidallergie of een medische aandoenining (hartkwalen, epilepsie, diabetes e.d.)? Meld dit bij de trimmer. Hier kan dan rekening mee gehouden worden. Bij een huidallergie kan in overleg de hond met speciale anti-allergieshampoo gewassen worden.
  • Meld het als uw hond vlooien heeft. Tegen een meerprijs wordt uw hond gewassen met een speciale anti-vlooienshampoo en vlo-vrij gemaakt.
  • Wanneer uw uw hond naar de trimsalon brengt, dan staat u hem/haar enkele uren af aan de trimmer. Dat is voor beiden wel even wennen. Wen daarom alvast uw hond al op jonge leeftijd aan de trimmer en de trimsalon. Maak u uw wensen voor afgaand kenbaar aan de trimmer zodat u het afscheid zo kort mogelijk kunt houden.

Bij ernstige vervilting heeft uw hond na de behandeling goede nazorg nodig. Uw hond kan zich misschien niet lekker voelen, gaan krabben, met de kop schudden of een andere uiting vertonen van zich niet prettig voelen. U bent zelf verantwoordelijk voor de nazorg. Bij het scheren van een vervilte vacht bestaat er risico dat de huid beschadigd raakt, huidirritatie ontstaat of soms door de vervilting en klitten al beschadigd en geïrriteerd was. Hiervoor kan Trimsalon Silvia niet aansprakelijk worden gesteld. Eventuele voortvloeiende dierenartskosten komen voor uw eigen rekening.